Abonnement


Jaarabonnementen kunnen elk gewenst moment ingaan en worden automatisch verlengd, tenzij 1 maand voor de vervaldatum schriftelijk of via e-mail is opgezegd.

Abonnementsprijs: € 85,- per jaar (inclusief BTW).
Voor dit bedrag bent u geabonneerd op FUS en op PS.
Studenten krijgen 50% korting .

Ja, ik wil een abonnement op FUS
Versie:
Naam:
Voorletters:
Voorvoegsel:
Functie:
Bedrijf:
Adres:
Postcode:
Plaats:
Heef u een afwijkend factuur adres?
Land:
Telefoon:
Fax:
E-mail:
 
« Terug | Printen

Column

maart / april 2017

De Ďbionische pancreasí die zowel insuline als glucagon aan patiŽnten met diabetes-type 1 toedient, helpt de bloedsuikers beter te controleren bij patiŽnten in hun normale dagelijkse bezigheden.
Onderzoekers van de Harvard universiteit testten in 2014 al hun duo-hormoonpomp bij patiŽnten wat tot een publicatie in ĎThe New England Journal of Medecineí leidde.
Maar ook in Nederland is het bedrijf Inreda Diabetic bezig om een dergelijk apparaat zo snel mogelijk op de markt te brengen.
Uit studies blijkt het gebruik van de insuline-plus-glucagon pomp een betere controle van de bloedsuikers te bewerkstelligen. De pomp verlaagde de tijd dat patiŽnten rondliepen met hypoglykemie met een derde, naar 0,6% van de totale periode. Bovendien past de pomp door een reactief en zelf-lerend algoritme de dosis insuline of glucagon aan. Van sporten tot alcohol drinken en slapen, de patiŽnt hoeft nergens bij na te denken.
Uit onderzoek door het Radboud UMC blijkt dat de kunstmatige alvleesklier kosteneffectief is voor patiŽnten met diabetes-type 1.
De verwachting dat de pomp opgenomen kan worden in de basisverzekering lijkt dus aannemelijk.
Inreda Diabetic ontwikkelt op dit moment een model dat 50% kleiner en lichter is, zodat in de toekomst ook kinderen de kunstmatige alvleesklier kunnen gebruiken.

R.J.Buitenhuis
Hoofdredacteur FUS