Deze maand in FUS


Bent u abonnee? klik hier
Bent u geen abonnee? klik hier


« Terug | Printen

Column


september / oktober 2017

Bij extreem oplopende temperaturen in eigen land of gedurende een tropische vakantie kunnen een aantal probleemsituaties ontstaan. Denk hierbij aan dehydratatie, hitte-oedeem, hittesyncope, hitte uitputting of hyperthermie (boven 40 graden celsius). Hitte kan schadelijk zijn voor de gezondheid en zelfs dodelijk. Vooral bij een hoge vochtigheidsgraad kan de lichaamstemperatuur snel stijgen. In zomers met een hittegolf is er doorgaans sprake van meer sterfgevallen dan normaal als gevolg van de hoge temperaturen, meestal zijn ouderen en chronisch zieken het slachtoffer.
Het aantal geneesmiddelen met een potentiele invloed op de warmteregulatie van het lichaam is groot. Diuretica en laxantia leiden tot verlies van vocht en electrolyten wat het risico op dehydratatie vergroot. Betablokkers verminderen de cardiovasculaire respons en anticholinergica remmen de zweetproductie. Andere geneesmiddelen hebben anticholinerge eigenschappen maar worden niet voor deze eigenschappen gebruikt, zoals bepaalde antidepresiva, antihistaminica en antypsychotica. Antipsychotica en antidepressiva beinvloeden het dopamine- serotoninesysteem, wat de temperatuurregulatie in de hypothalamus belemmert. Beide neurotransmitters spelen een cruciale rol in de temperatuurregulatie. Sympathicomimetica leiden tot vasoconstrictie en belemmeren de subcutane vasodilatatie, nodig voor warmteafvoer. Alle geneesmiddelen die de elektrolytenbalans of nierfunctie verstoren, hebben een impact op de thermoregulatie. Polyfarmacie vergroot het risico.
Daarom wordt aanbevolen om bij extreme temperaturen het medicatieschema van chronische patiŽnten te evalueren en indien mogelijk de doses tijdelijk te verminderen of stop te zetten

R.J.Buitenhuis
Hoofdredacteur FUS